måndag 7 september 2009

Paul Simon på Stockholms stadsteaters sida

Det är musikjätten Universal som har hindrat föreställningen Sound of silence från att spela på Stockholms stadsteater med hänvisning till att upphovsmännen, däribland Paul Simon, inte velat att deras musik skulle spelas i det lettiska gästspelet.

I ett brev till Stockholms kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt skriver Eddie Simon som driver Paul Simons bolag Paul Simon music att Universal inte talar för Mr. Simon när det gäller teaterrättigheter.

VD för den nordiska delen av Universal, Martin Ingeström, har hela tiden hävdat att det ytterst var Paul Simon själv som sagt ifrån, vilket alltså inte stämmer.

Universals Nordenkontor bedömde nämligen att musikanvändningen var så omfattande att den föll utanför Stadsteaterns Stim-avtal. Avtalet ger teatrar rätt att mot en avgift använda upphovsrättskyddad musik i pjäser, revyer och kabaréer.

För annan musik såsom opera och musikal gäller inte Stimavtalet eftersom det är musik som används för att driva handlingen framåt. Då måste teatrarna be om dessa rättigheterna direkt hos upphovsmännen eller förlagen.

Eddie Simon säger nu att detta kommer att lösas inom ett par dagar.

Universal har även hotat att stämma Stockholms stadsteater för musikanvändningen i De tre musketörerna som bland annat använder musik från U2 och Prince. Stadsteatern hävdar att musiken inte är handlingsdrivande utan ryms inom Stimavtalet.

Var gränsen går är fortfarande oklart.

Källa: SvD måndag 7 september 2009

http://www.varumarkesombudet.se/