torsdag 11 november 2010

Upphovsrättsintrång för länkning

Det s.k. Canal Plus-fallet eller länkmålet har nu avgjorts och den 32-årige mannen som länkat från eget forum till Canal Plus matchen har blivit dömd för upphovsrättsintrång.

Länkningen skedde hösten 2007 till Canal Plus streamade webbsändningar av två ishockeymatcher med Södertälje. Canal Plus-matcherna kostade 89 kronor styck, men kunde ses från 32-åringens forum genom att bara ha länken samt två gratisprogram för webb-tv installerade.

Att länken inte var skyddad med exempelvis personlig inloggning hade inte spelat någon juridisk roll, utan det är tillgängliggörandet, själva länkningen, det handlat om.

I ett annat liknande fall, det så kallade mp3-målet, friade Högsta domstolen en 17-åring samtidigt som man slog fast att länka kunde vara olagligt tillgängliggörande vilket påpekades i tingsrätten. Men fallen skiljer sig också på flera punkter. Bland annat handlade mp3-målet om nedladdningsbara filer med musik, medan Canal Plus-fallet rör länkar till strömmade webbsändningar av idrottsutövning.

Källa: DN.se 10 november 2010