måndag 9 november 2009

Dyr affär att köpa annans domän

Det var när myndigheten för samhällsskydd och beredskap bildades 1 januari i år, efter sammanslagningen av Räddningsverket, Krisberedskapsmyndigheten och Styrelsen för psykologiskt försvar med säte i Karlstad, som det uppstod trassel med domännamnet.

Den nya myndigheten går under förkortningen MSB men domännamnet var redan upptaget. Msb.se användes redan av ett grossistföretag MSB center och därför tvingades myndigheten att välja en annan domän, nämligen msbmyndigheten.se.

Det var dock inte särskilt lyckat då domännamnet också användes i de anställdas e-postadresser och det blev mycket långa namn. Framförallt blev det krångligt för myndighetens utländska kontakter.

På MSB Center säger man att fruktansvärt mycket mail har skickats fel och VD:n Elias Melki beklagar att politikerna inte tänkte på att det fanns ett företag i Märsta som hette likadant och kunde förväxlas med den nya myndigheten.

De första förhandlingar som inleddes strandade då myndigheten inte hade den budget som krävdes för att köpa loss domännamnet. Nu har parterna återigen mötts och prislappen blev 950 000 kronor.

Det är inte ovanligt att företag köper på sig domännamn för att kunna sälja i framtiden men då handlar det ofta om priser mellan tjugo tusen och ett par hundratusen kronor. Men det är en helt annan fråga när det gäller domännamn som faktiskt används. Det brukar då inte blir någon affär eftersom säljaren ofta begär ett alldeles för högt pris.

VD:n Elias Melki säger att det kommer kosta en del att byta allting och informera deras kunder om domännamnsbytet. Samtidigt säger han att det nu skall bli skönt att slippa förväxlingen.

Från och med den 1 december i år kommer myndigheten att heta msb.se och grossistföretaget msbcenter.seKälla: Nya Wärmlands Tidning, 7 november 2009