torsdag 15 maj 2014

Det kom ett brev från Slovakien, frankerat i Tyskland med avsändare i Bratislava och en faktura för ’registrering av varumärke’


’Det kom ett brev från Slovakien, frankerat i Tyskland med avsändare i Bratislava och en faktura för ’registrering av varumärke’; ett brev vardera för mina två märken. ’Var vänlig betala 970 Euro inom 10 dagar’. Vad ska man göra då? Tja, skratta lite åt det kreativa försöket att tjäna pengar på andras naivitet kanske. Betala i alla fall inte!’
Vi har uppmärksammat ett ökat flöde av bluffakturor, framförallt i samband med ansökan om europeiskt varumärkesskydd, och tänkte nu dela med oss bilden av hur det kan se ut.  
Pernilla Algede, ägare av varumärkena Alg&Ede och House of Beatniks, berättar om sin erfarenhet den senaste månaden:
’Så snart min bolagsregistrering gått igenom började reklamkuverten att dimpa ner i lådan – en del relevanta, vissa till och med intressanta men andra rent utav luriga. Jag syftar på alla ’erbjudanden’ om att t ex köpa domännamn, eller något som ser ut som en faktura för köpa loss alla de adresser som skulle kunna köpas av någon annan om inte ’jag’ slår till, helst inom loppet av 10 dagar. Nu är det väl oftast lite misstänksamt när en faktura dyker upp från en leverantör man aldrig varit i kontakt med men när det är mycket på gång, framförallt under uppstarten, och det gäller ett område man inte har koll på så kan ’luringen’ ibland gå igenom, säger Pernilla.

’En kort tid efter att jag lämnat in min ansökan om varumärkesregistrering kom ett brev på posten från Slovakien, frankerat i Tyskland med avsändare i Bratislava. Brevet innehöll en faktura utställd till mitt företag, angående ’registrering av varumärke’; ett brev vardera för mina två märken. ’Var vänlig betala 970 Euro inom 10 dagar’ kan man tydligt läsa. Inte lika tydlig är den lilla texten nederst i ’small print’ som säger att ’detta är ingen faktura utan ett formulär’, fortsätter Pernilla.
Denna typen av ’bluffakturor’ kallas för ’innehållslösa erbjudanden’. Har du betalat en sådan här faktura kan det vara svårt att få pengarna tillbaka. Det gäller därför att läsa igenom all text noga innan du betalar, även de mest finstilta. Det är nämligen så att du kan anses ha ingått ett avtal genom själva betalningen av fakturan. I det här fallet erbjuder företaget en tjänst som går ut på att du skall få ditt varumärke publicerat i deras register. Registret är utan varken legal eller kommersiell betydelse. Som de flesta fakturaskojarna använder dessa företag symboler, färger och namn som lätt skall kunna förväxlas med officiella EU-organ.
Det finns olika sätt att gå tillväga beroende på vad som står i brevet du fått. Läs igenom villkoren noga. Även det finstilta!
Har du fått ett erbjudande om att registrera ditt varumärke i ett okänt register skall du inte betala fakturan. Har du däremot fått en regelrätt faktura utan att du har ingått något avtal gäller andra regler. Bland annat skall du bestrider betalningsansvar.
Har du fått ett erbjudande av ett blufföretag som gäller ett förhållande i Sverige bör ni kontakta Svensk Handel. 
Om bluffakturan kommit i samband med en EU-registrering bör ni informera OHIM, den europeiska varumärkesmyndigheten, genom att skicka e-post och bifoga fakturan ni fått.
Är du osäker på vad du fått för något och vad du skall göra är du självklart välkommen att höra av dig till oss så att vi kan hjälpa dig!