torsdag 14 juli 2011

Länkning till ishockeysändning utgjorde intrång

I tingsrätten dömdes en man till upphovsrättsintrång efter att ha länkat till Canal+ pay per view-sändningar av ishockeymatcher på Internet. Mannen hade på den hemsida han administrerat lagt upp länkar till direktsända ishockeymatcher som mot betalning visats över Internet av Canal+. Genom att klicka på länkarna kunde besökarna se ishockeymatcherna gratis.

Tingsrätten ansåg att de TV-sända matcherna var upphovsrättsligt skyddade eftersom de innehöll inspelningar med olika kameravinklar, kommentatorer, osv.

Hovrätten ansåg, till skillnad från tingsrätten, att kommentatorernas insatser under matcherna inte kunde sägas uppnå sådan verkshöjd att det gav skydd enligt upphovsrättslagen. Inte heller användningen av fyra kameror och inzoomningarna var så unika att de kunde anses vara upphovsrättsligt skyddade.

Däremot ansåg hovrätten att Canal+ som framställare enligt upphovsrättens närstående rättigheter haft en exklusiv rätt att bland annat göra repriseringar av slowmotionsekvenser av mål och målchanser.

Mannen ansågs därför ha gjort intrång i dessa s.k. närstående rättigheter genom länkarna. Att länkarna varit oskyddade innebar inte i sig att Canal+ hade samtyckt till spridningen.

Hovrätten fann dock, till skillnad från tingsrätten, att brottet skett uppsåtligen och skärpte mannens påföljd.

Källa: Blendow Lexnova
Rättfallsnr: B1309-10