fredag 25 september 2015

Varför skall jag registrera mitt varumärke här och i utlandet? När är det bäst att göra det?


Det är mycket viktigt att du så tidigt som möjligt tänker över vilket varumärke du vill använda. Du bör ansöka om att registrera varumärke redan i samband med att du registrerar din firma eftersom firmaregistrering och varumärkesregistrering är två olika saker. Firman ger dig skydd för det näringskännetecken du använder i kontakt med andra företag och privatpersoner medan varumärket ger dig skydd för varukännetecknet som du marknadsför din vara eller tjänst under. Registrerar du ditt varumärke kan du sätta stopp för andra som - medvetet eller omedvetet - ligger nära och kan störa din verksamhet.

Så snart du har grundskyddet klart, det vill säga att du har skyddat varumärket i de länder du faktiskt använder varumärket och/eller där du inom kort kommer att använda varumärket är det mycket viktigt att fundera på nästa steg för din expansion och registrera varumärke internationellt Har du exempelvis tänkt expandera till USA och varumärket redan är upptaget kan det bli en dyrköpt historia. Inte bara med tanke på att du kanske måste byta varumärke utan också på de stora skadeståndsbelopp som döms ut vid varumärkesintrångsmål.

Mitt råd som varumärkesombud är att du redan i samband med att du registrerar sin firma har en klar varumärkesstrategi för ditt varumärkesskydd. Ring mig så förklarar jag hur du skall göra.

"Jag är mycket nöjd med Varumärkesombudet. Vid registreringen av Okaymaker i EU och USA har jag hela tiden fått professionell och snabb hjälp av Varumärkesombudet.

Niklas Nilsson, VD på Okaymaker AB