torsdag 23 april 2015

I dag firar vi Världsbok- och upphovsrättsdagen!

I dag den 23 april firar vi Världsbok- och upphovsrättsdagen. Unescos generaldirektör Irina Bokova förklarar bäst själv varför den här dagen är instiftad:

Det skrivna ordets historia är mänsklighetens historia. Den kraft böcker har för att främja individens utveckling och skapa sociala förändringar är utan konkurrens. Böcker är på samma gång intima och djupt sociala och kan lägga grunden till långtgående former av dialog mellan individer, inom samhällen och över tid.

Malala Yousafzai, den pakistanska flickan som blev skjuten av talibanerna för att hon gick i skolan sa i sitt tal till FN: ”Låt oss ta upp våra böcker och pennor. De är våra mest kraftfulla vapen"

Som ett led i att utrota fattigdom och bygga fred på vår jord jobbar Unesco aktivt med att uppmuntra författarskap och att fler människor ska kunna dra nytta av läskunnighet. Genom att samtidigt stödja upphovsrätten värnar Unesco om mångfald, kreativitet och en jämlik tillgång till kunskap som ett verktyg i att inspirera till förståelse och tolerans. 

En dag väl värd att fira tycker vi på Varumärkesombudet!

Du kan läsa mer på PRVBloggen och på Unescos hemsida.